Vanilla Sugar Cookies and Royal Icing

Här kommer en liten steg-för-steg samt recept på både vaniljkakor och kristyr. Recepten hittar du längre ner.

Så här gör du:

  • Med hjälp av en liten rund tyll spritsar du kakans konturer. Jag har använt tyllen Wilton 1.

  • För en mer detaljerad kaka, spritsa även det mönster (eller liknande) som du vill ha.

  • Med en större tyll, exempelvis Wilton 2 eller 3, fyller du kakan med ”Rinning Kristyr” (recept följer längre ner).

Då kristyren är rinning så kommer den att flyta ut snyggt. Du behöver alltså inte vara supernoga att du täcker minsta millimeter då den kommer att rinna ut något av sig självt.

  • Täck små områden i taget. Du vill att kristyren flyter samman och täcker du ett större område så finns det risk att kristyren hunnit torka lite och då flyter den inte ihop utan en skarv kommer att synas.

  • Vill du inte ha ett mönster som är en del av den platta ytan så att säga, eller om du vill skriva med ätbar penna som jag gjorde på denna, så låter du kakan få torka under ca en timme. Ytan blir då så pass hård att du kan skriva försiktigt eller dekorera på annat vis.

  • Vill du göra hjärtan såsom de på bilden nedan så gör du prickar med en annan färg och drar en tandpetare delvis igenom pricken så att den formar ett hjärta. Jobba snabbt då du inte vill att ytan ska ha hunnit stelna (dvs om du vill att hjärtanen inte ska stå ut utan vara en del av den platta ytan).

Nu till recepten🙂

Vanilla Sugar Cookies

200 g rumsvarmt smör

200 g socker

1 ägg

400 g vetemjöl

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  • Vispa smör och socker mjukt.
  • Vispa ägget med en gaffel i ett glas och tillsätt sedan till smörblandningen. Rör om tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljpulver och sedan mjölet. Rör på låg hastighet tills smeten blivit en deg du kan forma.
  • Lägg degen i plastfolie och låt stå i kylen i minst 2-3 timmar. Du kan även låta degen vila i kylen över natten.
  • Ta ut en liten bit deg i taget och låt resten av degen ligga kvar i kylen.
  • Kavla ut degen på mjölat bakbord. Du vill ha kakorna ungefär ½ cm tjocka.
  • Lägg de utstansade kakorna på en bakplåtspapperförklädd plåt och ställ in i kylen ca 30minuter innan de gräddas.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8-12 min. Gräddningstiden beror på hur pass stora formar du har använt. Kakorna ska vara lite gyllenbruna i kanterna, då vet du att de är klara så håll lite koll på första plåten.
  • Låt kakorna svalna på ett bakgaller.
  • Ät som de är eller dekorera med kristyr eller marsipan/sugarpaste.

Receptet kommer från otroligt duktiga Peggy Porschen med viss modifiering från min sida.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Bra att veta om kristyr.

  • Kristyr stelnar snabbt så ha din skål under en fuktad handduk eller plastfolie. Lägg gärna en blöt handduk över tyllen när du inte använder spritsen också. Detta för att undvika att den stelnar och då blir klumpig.
  • Kristyren klarar sig i kylskåp 1-2 veckor och bör röras om innan man använder den igen.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kristyr med äggvitepulver

3 msk äggvitepulver

6 msk varmt vatten

500g florsocker

Ev några droppar smaksättning (ej oljebaserad essens)

Ev lite pastafärg

Gör så här:

Vispa alla ingredienser på låg hastighet tills kristyren bildar toppar (10-12 minuter).

Minska vattenmängden om du vill ha en hårdare kristyr.

Receptet hämtat från Wilton. Jag har dock lagt till smaksättning och färg.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kristyr utan äggvitepulver

30 gram äggvita (ungefär ett stort ägg)

ca 200 g florsocker

1 tsk citronsaft

Ev några droppar smaksättning (ej oljebaserad essens)

Ev lite pastafärg

Gör så här:

Låt äggvitan stå framme i rumstemperatur över natten.

Vispa äggvitan lätt och sikta ner florsockret samt häll i citronsaften samt eventuell smaksättning och färg. Vispa på låg hastighet.

Fyll på med florsocker tills du har fått en lämplig konsistens. Den ska vara matt och bilda toppar när den är klar.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Rinning Kristyr

Använd något av recepten ovan och tillsätt mer vatten om du använder recpetet med äggvitepulver eller citronsaft ifall du använder receptet utan äggvitepulver.

Gör så här:

Tillsätt vatten eller citronsaft (OBS lite, lite i taget) tills kristyren är så pass lös att den får en platt yta på 10 sekunder efter att du rört runt lite med en sked i smeten. Kan du fortfarande se spår av skeden efter 10 sekunder så tillsätter du lite mer vätska. Plattar den till sig på exempelvis 2 sekunder så är den lite för lös. Tillsätt då lite florsocker.

Det behöver inte vara exakt 10 sekunder utan blir ytan platt på 7-8 sekunder så går kristyren bra att använda ändå.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Lycka till! ♥

15 thoughts on “Vanilla Sugar Cookies and Royal Icing

  1. Så fina kakor! Älskar hur de ser ut🙂

    Jag har eventuellt tänkt att göra en sats kakor till ett bröllop men jag är osäker på om de går att göra i förväg och förvara på något bra sätt. Kan de göras cirka två dagar i förväg och förvaras i rumstemperatur (bröllopet är i Norge så jag kan inte förvara i kyl eller frys…). Vad tror du?🙂

  2. Pingback: Elliot 8 år » I MITT KÖK

  3. Pingback: Påsktårta, Macarons & Kakor | Sockerrus - The Sweet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s