Recept: Makroner / Macarons

Jag har testat ett för mig nytt recept på makroner/macarons om jag är supernöjd med. Det låter lite krångligt och det kräver att man har en matvåg och en godistermometer hemma, men är väl värt det tycker jag. Tidigare har jag använt ett annat recept till mina macarons och chokladmacarons som jag varit nöjd med (De med chokladsmak är verkligen supergoda). Du behöver varken våg eller godistermometer och receptet till dem hittar du här.

Makroner/Macarons

(Receptet ger ca 35st dubbla)

Skål 1
60 g äggvita
35g socker

Sockerlag
150g socker
50g vatten

Skål 2
150g fint malen mandel
150g florsocker

60g äggvita
Ev några droppar färg
Ev några droppar essens

Gör så här:

Dag1

Häll äggvitan i var sitt glas, gör ett lock av plastfolie och låt stå. Den ska vara helt rumstempererad. Skålla mandeln och låt torka över natten.

Dag 2

Skål 1: Häll glaset med äggvita i en skål och vispa tills det blir fluffigt och toppigt. Tillsätt sockret lite då och då medans du vispar.

Sockerlag: Häll i vatten i en kastrull och tillsätt socker. Låt koka tills sockerlagen når 118 grader. Ta genast av och häll under vispning i sockerlagen i skål 1. Vispa på medelhastighet tills äggvitan är kall och glansig (ca 10-15 min).

Skål 2: Mal mandeln med hjälp av mixer, mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Mal lite mer än vad receptet säger då allt inte mals så fint att det kan användas. Sila mandeln och mät upp 150g i skålen. Sila sedan florsockret. Blanda väl med en gaffel. Tryck till eventuella klumpar med gaffeln. Tillsätt äggvitan och karamell/pastafärgen/essensen. Blanda väl.

Vänd ner skål 1 i mandelblandningen och rör försiktigt om tills du har en jämn smet. Blanda inte för mycket. Smeten ska vara trögflytande.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små rundlar stora som 5-kronor på en bakplåtspapperförsedd plåt. Låt plåten få stå i ca 30 min. Makronerna kommer att flyta ut något och bli släta. Har de fortfarande små toppar så kan du slå plåten i bordet några gånger.

Grädda i 160 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Makronerna ska inte bli brända i kanterna så håll koll på dem så att du hittar rätt gräddningstid för just din ugn.

Dra av bakplåtspappret från plåten och låt makronerna stå och svalna. Lossa dem lite försiktigt.

Fyll dina makroner med valfri fyllning.

Tips är att låta makronerna stå i kylen över natten för då blir de ännu godare🙂

Tänkte testa att göra chokladmacarons med detta recept nästa gång och återkommer då med det receptet🙂

Receptet kommer ifrån bloggen Tartelett.

 

Cocosmacarons

Följ receptet ovan och tillsätt några droppar cocosessens (ca. 10-15 droppar av Borgeby Kryddgårds essens )

 

Citronmacarons

Följ receptet ovan och tillsätt några droppar citronessens (ca. 10-15 droppar av DrOetkers essens )

 

20 thoughts on “Recept: Makroner / Macarons

  1. Superfina!! Ja prova detta recept för några dagar sen o d lyckades bra, dock tyckte ja at ”kragen” kunde ha blivit lite högre.. Mina ”kragar” blev int lika höga som dina! Å så va d ju ganska mycket mer arbete med detta recept enn d där andra ”lätta”😛

  2. Hej jag undrar om äggvitan ska vara rå och inte vispad i skål två?? :S ska göra dessa imorn så tacksam för snabbt svar🙂

  3. Pingback: Lemon Macarons –

  4. Hej,
    Måste börja med att tacka för jättehärlig blogg. Redan hunnit finna massa tips inför sonens dop.
    Nu till frågorna; Går macaronsen att frysa? Och hur får man sådär höga ”kragar”? Jag får ”kragar” men de blir långt ifrån lika höga och fina som dina.

    • Tack Louise!🙂 Macarons går att frysa, dock rekommenderar jag dig att frysa bara skalen och sedan fylla dem de ska ätas.
      Jag vet faktiskt inte riktigt vad som avgör ifall kragarna blir höga eller inte, men brukar vara extra noga att följa just macarons-recept då de är väldigt känsliga.

  5. Pingback: Macaronmattor, macaronmixar och annat recept! –

  6. Pingback: Macarons / Makroner – Ett mindre omständigt recept –

  7. Jättefins, jag har aldrig gjort dem med sockerlag, kanske är dax att testa det med. Men du får så fin färg på dina, vilket märke på färg använder du? jag har testat olika men får aldrig till den där klara färgen, och min gul blir alltid orange😦. Annso

  8. Pingback: Lemon & Wild Strawberry Macaron with chocolate-Nutella filling |

  9. Pingback: Påsktårta, Macarons & Kakor | Sockerrus - The Sweet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s