Frågor & Svar

Här kommer svaren på frågorna ni ställt under veckan som gått. Jag har även tagit med frågor från andra inlägg som jag inte hunnit svara på 🙂 Det blev många frågor om recept och jag kommer lägga ut dessa under veckan som kommer 🙂

Karin säger:Jag börjar… *ler*– Hur gör man snygga kanter med sån där utstickare, alla tips å knep är varmt välkomna!
– Var har du köpt utstickaren till dom blommorna i det tidigare inlägget?
Massor med kramar Karin. Du är bäst! Svar: Tack Karin! 🙂 Jag ska senare idag göra sådana kanter och gör då en Steg-för-Steg. Bl. a. dessa utstickare använder jag till de blommorna och är köpta här. Den typen av utstickare finns i massor av olika storlekar.Nu finns Steg-för-Steg beskrivningen på dekorkanten här.

Har läst din artikel nu och den blev ju jättebra. Det är alltid kul när någon man ”känner” (även om man inte träffats på riktigt) får bra uppmärksamhet.

Jag har en fråga:
Vilken är din favoritfrosting till cupcakes och receptet på den?

Kram Erika

Svar: Jag har nog två (än så länge) faktiskt. Den ena är Vanilj- & Marshmallowfrosting (länk och den andra är Nutellafrosting. Jag lägger ut receptet inom en vecka 🙂

Linnea säger:

Hej!
Gör du din egen sugarpaste och i så fall hur? Skulle vara väldigt tacksam för ett recept :)

Svar: Jag gjorde det alltid i början men har nu börjat köpa färdig. Receptet jag använde finns på bloggen och går att hittas här

Christoffer säger:

Jag undrar om du har ett bra cupcake recept? har nämligen tänkt att använda ditt recept på vanilj och marshmallows frosting :D

p.s tack för att du har en sån bra blogg :D

Svar: Tack! 🙂 Absolut, jag lägger ut receptet inom en vecka.

Receptet på ett bra cupcakerecept finns nu här:

Fanny säger:

hej! måste bara säga det att jag älskar din blogg. den är verkligen underbar. fortsätt så(= jo jag skulle vilja fråga om dessa blommor som du använder på tårterna och på cupcakes, vart kan man hitta dem? går de att köpa på nätet eller i butik? eller är det du själv som gör dem?

hoppas på svar! Kram

Svar: Åh Tack så mycket! Vad glad jag blir 🙂

Jag gör alla mina dekorationer helt själv och köper inga färdiga. Vill man köpa färdiga så har exempelvis Kakburken en hel del ätbara dekorationer.

Angela säger:

Hej!

Tänker göra muffins till sonens dop och vill dekorera dem lite fint… har dock nog inte tid att göra dekorationerna själv och undrar om det finns någon bra hemsida du kan rekommendera för det… ?

Svar: Kakburken (länk) har ett stort sortiment med färdiga dekorationer.

Angela säger:

Var kan man köpa American cookies om man inte bor i stockholm ?

Svar: De finns på ICA Maxi och Kvantumbutiker.

Frågor från andra inlägg

Milli – Är de i marsipan du gjort rosen i? Föredrar du marsipan före sp?

Svar: Jag använder nästan alltid marsipan i mina rosor då jag tycker att marsipan är lättare att göra just rosor av. Övriga dekorationer (som behöver vara stela för att bli snygga) använder jag helst flowerpaste, marsipan eller blandningen marsipan-sugarpaste.

Elin– Kan du lägga ut ditt basrecept på frosting?
Svar: Jag lägger ut receptet inom en vecka 🙂
 

Elin– Hur gör man saltlakritsmousse?

Svar: Jag lägger ut receptet inom en vecka 🙂

 

Linnea– Hej! När du gör dina figurer i sugarpaste, gör du din egen sån eller köper du färdiggjord och var köper du den då?

Svar: Jag gör alltid egna dekorationer och köper min sugarpaste och flowerpaste hos Tårtdecor. Vill jag dock ha färdigfärgad svart eller röd så vänder jag mig till Kakburken.

 

Elin– kan man göra mousse på passionsfrukt? och vad gör du med saltlakrisen? kan du inte skriva hur du gör? skulle vilja testa båda tillsamans

Svar: Det går jättebra att göra mousse på passionsfrukt. Har ett recept på det som jag ska leta upp och lägga ut. Saltlakrisen kommer som jag skrev tidigare inom en vecka. Låter som en spännande blandning det där 😉

 

Recept

Jag har även fått förfrågan om att lägga ut följande recept (utöver de som är nämnd ovan):

– Vaniljcupcakes med päron och after eight

– Kakorna med bakmassa

– Tips på vad man kan göra med hallon och jordgubbar. Ett recept på Hallonfrosting finns nu här:

Är det något recepet jag glömt? Skriv gärna en kommentar så försöker jag lägga ut dessa så snart som möjligt.

Tyllar

Jag har vid ett flertal tillfällen fått frågan vilka tyllar jag använder och svaret på detta kommer under veckan med hänvisningar till bilder så att ni ser hur spritsningen blir 🙂

Annonser

51 thoughts on “Frågor & Svar

  1. Hei Er ei norsk jente som bor i spania og foljer din blogg varje dag. Har en fraga som kanske e dum men hva er forskjellen paa cupcakes og vanliga muffins? Har cupcakes fyll og i saa fall hvordan gjores dette? Haaper paa svar selvom fragan kanske ar dum. Og fortsett baka din blog ar den basta

    • Hej Helene!
      Vad glad jag blir över att du gillar bloggen 😀 GLädjer mig verkligen!
      Jag har delvis besvarat din fråga som jag vet att du redan hunnit se. Tänkte ge dig länken annars. Jag kommer att skriva mer om cupcakes och så framöver i sockerskolan. Är det något speciellt du vill veta så är det bara att fråga 🙂

      Ha det gott!
      Kram
      Lisa

  2. Hej!

    Jag letar recept men det finns ingen naturlig ”flik” för recept på din blogg eller har jag missat det? =)
    Väldigt fina bakverk!
    Mvh Annika

    • Hej Annika!
      Tack så mycket =)

      Jag har planer på att lägga recepten lättillgängligt men det har inte hunnits med än. De finns dock rätt högt upp i högerspalten i en ”rullgardin” under rubriken ”Tidigare inlägg och Recept”.

      Ha det gott!
      Kram
      Lisa

  3. Hej! Vilka underbara tårtor du gör….:0). Jag har nyligen börjat med att göra dekorationstårtor och det är så kul! Nu har jag lovat en vän att göra en tårta med mörk chokladfluff med whiskeysmak och hallonmousse. Tyvärr hittar jag ingen choklad med whiskeysmak och undrar om det går att skvätta i lite whiskey i chokladfluffen?
    Tacksam för svar!
    Ulrika

    • Hej!
      Tack! 🙂

      Det går alldeles utmärkt att hälla i lite whiskey i chokladfluffen. Jag har inte själv testat just whiskey då jag inte gillar det, men Baileys funkar kanon 🙂

      Lycka till!

  4. Hej!
    Vilken underbar blogg du har!!
    Det är ett par månader till min son ska döpas och jag är SÅ inspirerad att göra tårtorna själv! Är också kreativ och pysslig men ger mig in på nytt fält här och tänkte ställa några frågor – hade varit himla gulligt om du haft tid att svara! =)

    Hur länge innan ”serveringsdagen” börjar du pyssla och baka? Jag tänker att tårtbottnar, fyllning och dekoration inte allt behöver göras samma dag. Tänker mig göra tårta täckt med sp och blommor/text i fp – hur länge innan kan man göra dessa?

    Fyllningarna, mousse är det ju oftast, gör du själv/köper pulver i butik eller köper sånt riktigt tårtfyllningsmoussepulver (långt ord!) från tårtbutiker?

    Jag ska testa dina tårtbottenrecept och prova mig fram med inspiration från dig =)
    Mvh Maria

    • Hej Maria!
      Tack! 🙂

      Tårtbotten gör jag helst 2 dagar innan men allra minst 24h innan den ska täckas. Mina fyllningar gör jag alltid själv och använder bara pulver till vaniljkräm ibland när jag inte gör egen. Inget annat är pulver. Fyllningarna behöver oftast stå minst 5 h i kylen så jag brukar göra dem allra senast dagen innan. Det gäller ju att tårtan hinner få gotta till sig vilket gör att jag alltid fyller mina tårtor helst 24h innan de ska täckas och allra senaste 8 timmar innan.

      Dekorationer kan du göra långt i förväg om du vill. När de torkat så stoppar du i dem i en lufttät burk så håller de sig i flera veckor. Ska dekorationerna ligga platt på tårtan och följa tårtan så att säga så gör jag dem när jag täckt tårtan.

      Jag hoppas att jag lyckats besvara dina frågor 🙂

      Lycka till!
      Lisa

  5. Nu har jag börjat provbaka – Åååå så roligt det är!! Har lagt upp några bilder i min blogg nu också. Tack för superb inspiration!!

  6. Hej

    Jag har precis hittat din inspirerade socker-sida. Jättefina grejer! Jag är konditor och undrar lite i vinstsyfte om du säljer dina tårtor och cupcakes? Funderar på att ha lite verksamhet vid sidan.. Kanske sälja dekorationer och undersöker nu så smått marknaden.
    Tacksam för tips och svar.
    Man blir ju varm i hjärtat när man ser hur kreativa och flitiga vi tjejer kan vara. Keep on!
    MVH Smulan

    • Men oj! Denna kommentar har jag visst missat helt! Ursäkta! Får allt ta och skämmas…

      Jag gillar mandel och päron så himla mycket så det tror jag skulle passa perfekt! 🙂

      Ha det gott!
      Kram, Lisa

  7. Hej!
    Jag har precis upptäckt dina blogg och är upp över öronen förälskad i dina konstverk! Jag har precis börjat fundera på att börja med tårttillverkning/utsmyckning, eller vad man ska kalla det, själv och drömmen skulle ju vara att jobba med det. Jag har ett gäng frågor till dig och undrar om du kanske har lust att svara på dom? Och om du har det, finns det någon mail man kan nå dig på istället, för jag kommer säkert komma på fler frågor efterhand 🙂
    Kram Erika

  8. En liten fråga: har du något tips på bra fyllningar som inte blir rinniga? Har lite problem med att få sugarpaste att hålla sig fin då den gärna buktar ut efter ett tag. Misstänker att jag inte gör rätt fyllningar som inte är tillräckligt stabila för att tårtan ska hålla sig snygg. Jag är ju nybörjare på det här med tårtor och vill lära mig så det blir ordentligt. Avskyr när det inte är slätt och fint runt kanterna (lite för mycket perfektionist tror jag :O). Vore väldigt tacksam för svar så jag slipper slita mitt hår varje gång jag upptäcker att det buktar ut! När jag tittar på dina tårtor så är de så släta och fina och ser verkligen perfekta ut och dessutom raka i kanterna OCH platt och fin topp. Hur gör du för att få dem så fina?

    Kram/ Caroline

    • Hej Caroline! Jag har skrivit en kommentar på din blogg och hoppas att du återkommer ifall frågorna fortfarande är aktuella 🙂

      Kram, Lisa

  9. Hej!
    Du är så otroligt kreativ och just nu tryter min. Jag ska ha djungelkalas för min 5-åriga dotter och har noll inspiration tyvärr. Tänkte mig allt i miniformat, typ minimuffins, minibullar, minikakor och så nån tårta. Men hur jag ska få detta att bli ”djungligt”? Tacksam för alla idéer!

    • Hej Josefin!
      För att få det djungligt så skulle jag nog göra lite tigerränder och zebraränder. Använda färgerna brunt, gult (tänker på lejon och apor), vitt, svart och orange. Tigermuffins kanske? Kakorna skulle man oxå kunna göra i två olika färger eller varför inte täcka dem med marsipan/sugarpaste i djungliga färger?

      Hoppas att jag kunnat vara till någon hjälp!
      Kram, Lisa

  10. Hej undrar hur man gör för att inte fp ska fastna i utstickaren. Tycker det blir kladdigt på en gång! Sedan har jag en sådan silikonform som man lägger på bordet och lägger fp mellan och trycker över en överdel…om du förstår. Där går inte kanterna av?? Ska man trimma dessa efter eller? Och mitten går sönder. Har man då för lite fp i? Hmm kanske svårt att förklara men hopps du förstår. Hoopas på svar. Tack för en fantastisk blogg och allt du delar med dig!
    / Marie Nordin

  11. Hej, helt underbar blogg! Tack för alla fantastiska guider, recept och tips!
    Jag är även på jakt efter recept på jordgubbsmousse, vit maräng smörkräm. Vad brukar du fodra dina tårtor med? Har du något bra recept/ tips på fyllning till macarons?
    Tack! Mvh anna

  12. Hej!
    Oj så mycket inspiration man hittar på din sida, så otroligt duktig du är! Jag planerar att göra min egen bröllopstårta, och har några frågor :). Hur långt i förväg kan jag göra tårtorna? Jag funderar även på att dekorera dem med färsk lavendel, har du något förslag på hur man snyggt kan göra detta? Hur mycket sugarpaste räknar man med för att täcka en tårta (”normalstor”)?
    Tack! Mvh, Marie

    • Hej Marie!
      Vad kul att du ska göra dina egna tårtor! Det ska jag oxå göra 🙂
      Täckta tårtor är som godast dag 2-3 så du kan gott göra dem någon dag i förväg 🙂
      Lavendel är dessvärre inget jag använt själv. Tror att det skulle bli jättefint om man ”band” en krans (eller lägger dem omlott) av dem och använder till kantdekor eller ha dem liggande i en ring på själva tårtorna.

      En normalstor tårta brukar kräva runt 500-600 g sugarpaste. Det beror dock på hur tjockt lock man gör. Att tänka på är att det går åt mer pasta för att göra den slät och veckfri. Det som blir över kan man givetvis återanvända om det inte är nerkladdat med fyllning eller så 🙂

      Lycka till! 🙂
      Kram, Lisa

  13. Hej!
    Först och främst…tack för att du delar med dej av dina kunskaper, du är enormt duktig=)

    Jag ska göra en tårta med laktosfri grädde. har du provat det? Funkar den som vanlig grädde, går den att värma för chokladfluff?

    Mvh/ Lena

  14. Hello, undrar om du vet någon bra sida att hitta bokstavs-utstickare på. Verkar svårt att hitta något bra tycker jag? Tips?

    / marie

  15. Hej,
    Beundrar dig och dina bakverk mycket och ofta 🙂 Du är så superduktig!!
    Jag har en fråga om kurser? Är så sugen på att gå någon bakverkskurs, och funderar på spritsning eller blom-modellering, det känns som en bra början.. Har du eller någon du känner testat kakburkens kurser? Eller har du något annat bra tips?
    kram och tack för all inspiration!
    /Anna

  16. Hej!
    Undrar om det var här på din sida som jag sett att man kan göra After Eight fluff? Skulle gärna vilja ha receptet på det i så fall!! =)
    Sen måste jag bara säga att du har en jättefin sida och är superduktig på att göra tårtor!!

    //Mimmi

    • Hej Mimmi!
      Tack så mycket! 🙂

      Du kan använda dig av mitt dumlefluffrecept ( http://sockerrus.se/2010/06/11/dumlefluff/ ) och bara ändra dumle till After Eight. Det ska nämligen göras på samma sätt och vara samma antal gram och lika mycket grädde. 🙂 After Eightfluff är verkligen helt fantastiskt gott! Väldigt bra till päronmousse 🙂

      Lycka till!

  17. Hej! Är helt kär i din blogg! Man blir verkligen sugen på att börja baka! 🙂 Tänkte bara höra vilket choklad du tycker är bäst att baka med? Och vilka olika choklader som passar ihop med olika smaker, tex nogat, vanilj, nötter eller bär?

  18. Hej! jag måste4 bara säga att fan vad bra din blogg är. Underbart fina bakverk och dessutom skriver du bra. Jätteroligt att läsa om allt du bakar!
    En fråga bara.. Jag är ny inom det här med bakning som så många andra. Har beställt sockerpasta för första gången som kommer hem till mig snart. Undrar bara hur man gör för att få den att passa på cupcaken? Alltså, som ett tårtlock, fast ett ”cupcake-lock” då. Hm, hoppas att du förstår min beskrivning.

  19. Hej!

    Din blogg är helt fantastisk. Massa inspiration får man så fort man går in här 🙂

    Såg att du gjort Whoopies med glöggfyllning och undrar om du kan tänka dig att lägga ut receptet på dessa?

    Vänliga Hälsningar
    Anna

    • Hej! Tack så mycket Anna! Jag kommer att börja med lite julbak i november och har planer på att göra en ny glöggfyllning, så recept kommer 🙂

  20. Hej Lisa!
    Jag gjorde din ”White almond velvet cake” igår och vet inte om den blev helt bra. Gjorde den i en 24cm springform och gräddade ca 55 minuter, täckte den lite med aluminiumfolie i slutet då den fick så mycket färg. Hur ska konsistensen vara när den är klar och har svalnat? Min känns lite svampig i kanterna( men det gick att dela den), sen sjönk den ihop lite i mitten vilket gjorde att jag bara kunde dela den en gång istället för två som jag tänkt.
    Mottar gärna tips på förbättringar 😛

    Sen tänkte jag passa på att fråga var man kan köpa 20cm bakformar(och andra storlekar) som inte är alltför dyra?!

    Och såklart TACK för din blogg, hämtar massor med inspiration härifrån 🙂
    /////// Hanna

  21. hej! jag tycker verkligen du är super duktig 🙂 nu när jag har tittat lite på din sida provade jag göra en tårta med sugarpaste,(gjort den själv) men jag tyckte den blev aldelles seg, jag har läst om andra som har provat den som du har och den blev med seg hur ska man göra?
    Med vändlig hälsning
    Adelina

    • Hej! Tack söta du 🙂

      Tack för din kommentar! Jag har lagt in en liten notis i receptet nu. Receptet som finns på bloggen är det recept jag använde när jag började göra tårtor för 1,5 år sedan och jag vet det funkade bra att använda och att jag då var jättenöjd med det. Dock är sockerpasta lite svårt att få till bra själv och kan kräva några gånger för att få till det bra. Jag har dock inte använt receptet på långt över ett år då jag alltid köper färdig sockerpasta och har lite svårt att besvara din fråga (Får helt enkelt ta och testa receptet snart igen för att fräscha upp minnet lite). I inlägget har jag lagt en länk till bloggen Bakglädje och ett liknande recept på sockerpasta (skiljer sig inte så mycket i innehållet). Anledningen till detta är att Erika (som har bloggen) alltid gör sin egen sockerpasta och därmed kan besvara frågor kring det mycket lättare 🙂 Då recepten är så pass lika så kan hon nog även besvara varför den du testat blir seg. Här är länken: http://bakgladje.blogspot.com/2010/09/hemmagjord-sugarpaste.html
      Ha en härlig dag Adelina! 🙂
      Kram, Lisa

  22. Hej
    Hur använder man bokstavs o siffror utstickare? Har försökt massor av gånger men det blir inte alls bra.
    Tack för en undebar blogg

    • Hej Angelica!
      Ska se om jag lyckas förklara det 🙂 Se till att pastan du har kavlat ut inte är kladdig. Skulle den vara det så pudra över lite florsocker. Tryck bokstavsutstickaren mot den utkavlade pastan. Dra den lite fram och tillbaka så att du märker att den släpper lite. Nu ska du spänna ”linjalen/utstickaren” och släppa den så att den snärtar till i bordet, då ska bokstaven/siffrorna lossna. Förstår du hur jag menar? 🙂
      Tack själv! Kram, Lisa

  23. Hej!
    Vilken underbar hemsida. Jag har fått massor med inspiration:-) Du är såå duktig!
    Jag ska göra en heaven and hell tårta till en kompis som fyller 40 år. Tänkte då byta ut fyllningen till whipped cream cheese frosting. Tror du att det skulle funka? Osäker här.. Eller har du något annat förslag till fyllning som skulle passa?
    Tacksam för svar!

    Mvh/Sanja

  24. Hej!

    Vilken fin blogg du skriver…..Otroliga bakverk….

    Jag har en fråga. Jag skall baka 4-6 tårtor till min sons dop. För att förenkla tänkte jag fylla och frysa de fyllda tårtorna. Till min förskräckelse såg jag denna notis och fick kalla fötter ———>

    – Alla fyllningar går inte att frysa. De flesta mousser och
    gräddbaserade blandningar blir inte bra när man tinar dem t ex, medan en philadelphiafyllning fungerar jättefint. –

    Jag hade tänkt fylla med:
    1. Jorgubbsmousse
    2. Glasscreme
    3.Chokladfluff
    4. Hallonmousse

    Har du någon erfarenhet av dessa?

    Vågar jag ;(

    Mvh

    Mona

    • Hej Mona! Tack för dina fina ord 🙂

      När jag får över fyllning till en tårta jag gör så fryser jag alltid in det. Oftast gör jag så att jag vispar dem när jag tar fram dem då jag vill ha en fluffigare konsistens. De funkar dock jättebra utan att jag vispar dem oxå. De blir bara lite svårare att fylla en tårta med, därför vispar jag dem. Jag har testat att frysa tårta med mousser/fluff i och det har gått jättebra. Finns ju även prinsesstårtor m.m. att köpa frysta över disk, o de innehåller ju grädde i någon form. Jag vet även om andra bloggar där man fryst färdigdekorerade tårtor till o med och det har fungerat alldeles utmärkt. Är du osäker så kan du ju alltid göra en provtårta eller så gör du fyllningarna lite fastare än du brukar, exempelvis tillsätter lite marsanpulver eller liknande.

      Hoppas att detta hjälpt dig! 🙂
      Lycka till!
      Lisa

  25. Hej! Älskar din blogg. Vilka mästerverk! St:Paddy’s Day-tårtan i ett spektra av grönt i botten var förträfflig! =)

    Jag ska göra hjärt-cakepops som jag sen vill doppa i rödfärgad vit choklad. Tanken är det ska vara ”hjärter”, så det får gärna bli riktigt riktigt rött. Köpte röd färggelé och provade. Resultatet var rosa, hur mkt av min färg jag än hade i. Dels det och sedan klumpade allt ihop. Det gick att lösa med lite fett, men jag var inte helt nöjd med varken konsistens eller färg.

    Hur gör du för att få till konsistensen på vita chokladen som bäst för att doppa och ändå ha bra täckförmåga? och Hur får man till en bra röd färg på sin choklad?

    Tack för en underbar sida och massa inspiration. Utan dig skulle jag inte försökt mig på cakepops till 90 pers =)

    //Nathalie

  26. Jag skulle jätte gärna vilja önska ett inlägg eller iallafall ett svar på en fråga 🙂
    Jag har sökt och sökt och sökt och provat oh provat och tycks inte hitta det jag söker efter. Jag undrar vad som är bäst att spakla tårtan med? Och inte bara bäst.. godast och snabbast att göra :p Jag vill att smörkrämen eller frostingen (eller nåt annat som är bättre?) ska bli stelt fast inte för stelt. Liksom ge stadga samtidigt som den ska va smidig att bre på.

    Är det omöjligt att få allt? Känns som lite att båda äta upp kakan och behålla den 😉 att få den godaste och bästa och samtidigt lätt att göra :p

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s