Fodra eller inte fodra?

Här kommer ytterligare en del av ”Sockerskolan”.

Att fodra, eller inte fodra, det är frågan… Men låt oss börja med att förklara vad fodra är 🙂

Fodra menas med att du smörjer ditt lock (den sida som läggs mot tårtan) med fett, exempelvis smakfri olja eller smör. Detta görs för att inte locket ska bli fult, smälta och buckla till sig efter att den stått ett tag. Är verkligen jättehemskt att öppna kylskåpet dagen efter man gjort klart tårtan och locket är alldeles buckligt. Går inte att göra så mycket åt det då. Det hände mig en gång men då på 3 tårtor… 😦

När ditt sugarpaste- eller marsipanlock kommer i kontakt med grädde, vaniljkräm (och liknande) så  tränger vätan igenom täcket och det smälter och blir buckligt. Detta tvistas det en del om dock, då bagare säger att det är sockret i grädden och vaniljkrämen som gör att detta händer. Jag är dock inte helt övertygad. Jag hade nämligen inte socker i grädden när mina 3 tårtor förstördes.

Så hur gör man för att undvika att locket blir fult?

1. Du spacklar tårtan med smörkräm då fettet gör så att ingen vätska från fyllningarna når locket.

2. Du penslar locket (eller smörjer med lite papper) med ex rapsolja eller smör innan du lägger på det på den spacklade tårtan.

Jag spacklar alltid mina tårtor med grädde då jag tycker att smörkrämen blir för söt att ha på tårtan och det funkar jättebra så länge jag fodrar locket innan. Ballinas sugarpaste behöver man dock ej fordra, men jag brukade göra det ändå – Better safe than sorry liksom 😉 Idag använder jag annan SP och tycker inte alls att det är speciellt jobbigt att fodra tårtan.

En tanke som slog mig nu. Om socker gör så att locket smälter, borde det inte smälta då när man använder smörkräm med tanke på att det är fullt av socker?  Eller är det skillnad på strösocker och florsocker?

Dela gärna med er av tips eller om ni har något att tillägga! 🙂

Annons

15 tankar om “Fodra eller inte fodra?

 1. Jag använder mig alltid av marsipan och spacklar med grädde – men upplever faktiskt aldrig att något händer med locken.

  Sitter dock här nu med en besällning på 6 tårtor till lördag och börjar bli lite nojig =) Vill inte misslyckas. Så jag funderar på om jag ska fodra trots allt, men om jag använder mig av t.ex. olja – det ger ingen som helst smak eller påverkar marsipanen på något sätt?

  • Hej Sandra! Ursäkta sent svar, har haft så mycket med dessertbordet jag gjort att jag inte hunnit med att svara på frågor och kommentarer. Hoppas verkligen att det gick bra med dina tårtor! Får kika in och se om du lagt ut dem.

   Om du använder rapsolja så ger det ingen smak alls. Däremot om du skulle ta olivolja så ger det en viss smak. Smör fungerar oxå bra, det ger ingen konstig smak alls.

   Kram kram
   Lisa

 2. Jag använder alltid vit chokladsmörkräm att fodra med aldrig grädde. Behöver inte vara mycket socker i den. Anledningen att smörkräm är bättre än allt annat med eller utan socker är ju att det stelnar till när det kommer in i kylskåpet och när den sen står ute kapslar den in kylan bättre.
  Jag föredrar vitchokladsmörkräm, gillar inte smörkräm eller frosting med flera kilo florsocker, smakar bara metall ”ryser”
  Tycker sugarpaste smälter med både vanilj och grädde men jag använder Bakels sugarpaste. Marsipan är bättre ur icke smältsynpunkt:)

  • Tack för att du delar med dig Pehrnilla! 🙂

   Jag har faktiskt aldrig använt vit chokladsmörkräm till mina tårtor. Men blir det inte väldigt sött om du använder vit choklad? Den brukar ju vara väldigt söt. Fast det beror väl på hur mkt mer socker man tillför.. Smörkräm ger ju helt klart en fördel såsom du säger. Det låter som att jag måste testa det vid nästa tårttillfälle kanske 🙂

   Tack igen!
   Hoppas att du har en härlig söndag!
   Kram
   Lisa

 3. Jag använder också vit chokladsmörkräm, om det är samma recept som Pehrnilla vet jag inte. Har hört att egengjort SP som innehåller gelatin inte ska behöva fodras, men eftersom jag använder smörbaserat spackel så har jag aldrig testat att inte fodra min SP. Får göra det på en testtårta någongång.

  • Tack Erika för att du delar med dig 🙂 Verkar som att jag måste tesa den där vita chokladsmörkrämen 🙂

   Hoppas att du har en härlig söndag!
   Kram
   Lisa

 4. Jättebra inlägg! Jag spacklar också alltid med grädde eftersom det är godast. Har inte fodrat locket varje gång och ibland är de inga som helst problem och ibland kan de ändra sig lite precis som du skrev. När jag gjorde min tårta till kalaset så fodrade jag med olja för att jag absolut inte ville att något skulle hända eftersom jag var tvungen att göra tårtan dagen före. Men dagen de gällde så rann de något ändå. Torkade ju bort de värsta men ändå tråkigt. Senare mot kvällen så börja den bubbla sig väldigt men vi hade ju kalas i totalt to timmar och den var ju framme länge så de kanske inte är så konstigt men jag tyckte vi var hyfsat snabba med att ställa in den i kylen när alla kände sig klar med den..
  Så de känns som de är slumpen som avgör faktiskt?!?

  • Men usch så tråkigt! Men din tårta var väldigt fin iallafall 🙂 Ja, det känns lite som att slumpen avgör när man får höra olika erfarenheter så här. Dumt! Föredrar ju grädde men det kanske är dags att testa smörkräm.

   Kram kram till dig och tack för att du delar med dig!

   • Tack 🙂 Jo jag överväger faktiskt att använda smörkräm framöver, iaf om man gör tårtorna dagen före. Men de är så dumt för ibland är de inga problem trots grädden, å jag gillar ju grädde men ska iaf testa smörkräm någon gång för å se hur det är. Man måste nog prova sig fram 🙂 Kram

 5. Jag har gjort egen sp med gelatin och den smälte. =/ Så nu fodrar jag istället. Som du säger better safe than sorry. =p MMF har jag inte fodrat och det har gått bra, men det är väl nästan bara gelatin i det.

 6. Man bör undvika att lägga marsipan och sugarpaste direkt på grädde. Faktum är att man bör undvika att pastan kommer i kontakt med grädde överhuvudtaget, eftersom sockret i pastan får vasslen i grädden att släppa vilket gör att tårtan blir fuktig betydligt fortare. Det bästa är att man lägger tårtbotten högst upp under pastan. Vill man göra en kupol med grädde kan man göra det under tårtbotten. Sen bör man slå en smörkräm runt om tårtan för att undvika att pastan kommer i kontakt med ev. gräddfyllning. Ofta måste man kanske av tidsskäl göra tårtan dagen innan den skall ätas och för att den skall hålla och inte bli fuktig bör man lägga en smörkräm under marsipanen/sugarpasten.

 7. En fråga: om jag skall fodra tårtlocket hur gör jag det enklast? smörjer jag underlaget med fett som jag kavlar ut pastan/marsipan på eller penslar jag på ovansidan efter att jag kavlat ut den och i så fall hur får jag då lättast på locket? tycker det blir så kletigt då?
  Tack för svar mvh/ Malin

  • Kavlar du marsipan så kan du kavla ut det på lite olja så har du det redan fodrat. Jag brukar ta en pensel och pensla sockerpastan när jag kavlat färdigt den. Sedan lyfter jag locket och vänder över det på tårtan. Blir lite kletigt men inte så mkt tycker jag. 🙂

 8. Hej!
  Letar runt på din blogg i hopp om att hitta svaret på min fråga:
  Kan jag bre icing på tårtan innan sugarpaste läggs på?? Jag gör oftast egen MMF, eller kör med köpt sugarpaste!
  Är inte så förtjust i just smörkräm!

  Om det funkar med icing ska jag smeta på lite olja på pastan innan jag lägger på den??

  Funkar det annars att bre t.ex grädde på för att sen ta olja på pastan och därefter täcka??

  På tidigare tårtor jag gjort, bl.a våra egna bröllopstårtor har jag alltid vispat smörkräm (tycker nog mest att det är tidskrävande) å vet därav av egen erfarenhet att tårtorna inte svettas…

  Har i uppdrag att göra ett 10tal bröllopstårtor i juni och vill därför vara säker på vad som blir bäst (vad jag törs prova?!!

  Tacksam för svar!
  /Elisabeth Linesson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s