Death by Chocolate Cheesecake

*Check blue for English

Denna ChokladCheesecake är saftig, ljuvlig och väldigt mäktig – På ett bra sätt. Dock bör jag varna er för att det är svårt att sluta äta den när man väl börjat. Därför döpte jag inlägget till Death by Chocolate Cheesecake.

*This Chocolate Cheesecake is moist, delicious and very heavy – Heavy in a good way though. But it should definitly come with a warning because it is almost impossible to stop eating it. Therefore I named it, Death by Chocolate Cheesecake.

chocolate cheesecake  dulce de leche whipped cream by sockerrus

Det hela startade med att jag ville testa att göra en cheesecake med en liten twist. Alltså inte en traditionell chokladcheesecake, men mer om det lite senare. Det blev ett väldigt lyckat experiment och cheesecaken försvann på bara några minuter, eller ja nästan. Det kan ha tagit runt 10 minuter för alla att äta upp och ta sig en till bit. Var tur att jag gjorde två stycken för de är inte så stora (15cm). Dock bör en räcka till 4-6 personer om inte alla vill ha två bitar dvs ;-) 

*This started out as a cheesecake experiment I’ve been wanting to do for quite some time now. It turned out to be so good that it disappeared in a matter of minutes, well okey almost. It might have taken about 10min for everyone to finish and take a second slice (even though we really shouldn’t have) ;-) Maybe I should tell you that I made two cheesecakes because one is fairly small (15 cm) but still enough for 4-6 people depending on how big slices you would like🙂

Chocolate Chili Cheesecake blonde mugs

För mig föll valet att servera en stor mugg kaffe till cheesecaken, i mina nya favoritmuggar  fick i gåva från den tyska onlinebutiken Zalando. Bara åsynen av dem får mig att le och sånt gillas🙂 Gillar du inte kaffe så rekommenderar jag ett stort glas kall mjölk att dricka till.

*I served the chocolate cheesecake with two big mugs of coffee. My favourite new mugs I received as a gift from the german webshop Zalando. The looks of them just makes me smile🙂 If you don’t like coffee I recommend a glass of cold milk.

choklad cheesecake dulce de leche chili

För att göra cheesecaken ännu svårare att motstå toppade jag den med Dulce de Leche (kolakräm) och chokladganache.

*To make the cheesecake even more delicious I topped it with Dulce de Leche and Chocolate Ganache. 

chocolate cheesecake with chili by sockerrus

Efter att ha smakat en liten bit insåg jag att något definitivt saknades – Grädde. Vaniljglass skulle också fungera jättebra om du inte gillar grädde eller ifall du rent av är mer en glassmänniska.

*After I tasted the cheesecake I realized that something was missing – Whipped Cream. Vanilla Ice Cream would be just as good so if you don’t like whipped cream or just prefer ice cream go for it!

chokladcheesecake med chilinötter made by sockerrus

Mycket bättre men det var fortfarande något som saknades…

*Much better but still missing something…

chokladcheesecake med chilinötter och kolakräm

Chilinötter. Det är för övrigt chilinötter som är i botten och på sidorna.

*There we go, Chili Nuts. Which by the way is also in the bottom and on the sides. 

chokladcheesecake med chilinötter och kolakräm

Smakerna av choklad, kola och chili är riktigt gott och ger cheesecaken lite hetta och salthet. Blev helt klart den godaste chokladcheesecaken jag ätit och den riktigt smälter i munnen (ja förutom nötterna på toppen då😉 ). Att använda nötter istället för exempelvis digestive är absolut något jag kommer göra många gånger framöver – I loved it! ♥ 

*The chili nuts went perfectly with all the other flavours and this is definitly the best cheesecake I ever made. It just melts in you mouth (well except for the nuts on top😉 ).

chokladcheesecake chili jordnötter dulce de leche made by sockerrus

Det finns fler bilder längre ner men nu först till receptet. Gillar du inte chilinötter så kan du byta ut dessa mot några andra nötter du tycker om🙂

*Scroll down for recipe and more pictures.

Chokladcheesecake med Dulce de Leche & Chilinötter

Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm

300 g chilinötter

75 g smör

1 dl socker

150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)

2 st ägg

400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)

2 dl gräddfil

Gör så här:

  • Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.
  • Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.
  • Smält smöret och blanda med chilinötterna.
  • Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant. Se till att trycka upp degen på kanterna också.
  • Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
  • Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
  • Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.
  • Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.
  • Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.
  • Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet). Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min. Gräddtiden är lite beroende på form. Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen. 
  • Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet (ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen. Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.

Kolakräm / Dulce de Leche

ca 400g Dulce de Leche /Karemelliserad mjölk (färdig eller egengjord)

Gör så här:

Om du gör egen dulce de leche

  • Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull. 
  • Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.
  • Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar. Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid. 
  • Låt burken svalna något innan du öppnar den.

ChokladGanache

Receptet räcker till att täcka två cheesecakes a 15cm.

200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)

1 dl grädde

25 g smör

Gör så här:

  • Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme. Rör om då och då.
  • Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.
  • Låt svalna något innan du använder det.

Tips 1: Skippa grädden för en tjockare chokladkräm. Smält då chokladen i ett vattenbad tillsammans med smöret.

Tips 2: Skippa smöret och öka grädden till 2 dl för en fluffigare chokladmousse. Värm då upp grädden och häll över den hackade chokladen. Låt stå någon minut innan du rör om. Rör tills du har en slät smet. Ställ i kylen minst 6 timmar (den ska vara kallt rakt igenom) och vispa sedan upp som grädde. Passar perfekt i tårtor som fyllning eller i glas med lite bär som efterrätt.

Dekoration

3 dl vispad grädde

Chilinötter

Så här sätter du ihop /dekorerar din cheesecake

  • Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt. Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat. 
  • Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde i olika lager. Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden, om du inte vill ha den extra kladdig dvs.
  • Strö över chilinötter
  • Ät och njut! ♥

chilinötter cheesecake choklad kola grädde

Glöm inte att följa mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Klicka på länken eller lägg till mig via manuellt. Namnet är Sockerrus 🙂

*Don’t forget to follow me on Instagram for daily updates. The name is Sockerrus 🙂

Instagram Sockerrus

Pictures from Instagram

*Click HERE for RECIPE IN ENGLISH

Have a Sweet Day!

Love Lisa 

5 thoughts on “Death by Chocolate Cheesecake

  1. Det är en sak du måste förtydliga; du skriver att kakan ska stå i ett vattenbad, som jag fattar det ska den stå så efter att den har gräddats, eller menar du att den ska stå vattentäckt under gräddningstiden?
    Verkar vara ett jättespännande recept som jag ska testa till helgen!

    • Hej Natalie!
      Den ska stå och gräddas i ett vattenbad. När man tagit ut den ur ugnen så tar man bort det från vattenbadet (ifall det är vatten kvar dvs).
      Tack, ska genast förtydliga det i receptet🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s