Profiteroles Semlor – Cream Puff Semlor

Jag tycker det är kul att testa lite nya varianter av semlor varje år. Alltid kul med alternativ till den klassiska. Denna variant är inte lika söt och verkligen superenkel att göra. Profiteroles är något som var väldigt populärt på Irland när jag bodde där och fanns att köpa lite överallt. Oftast då fylld med grädde eller vaniljkräm och sedan chokladsås på. Till en början så var jag faktiskt inte så förtjust i dem men det ändrade sig sen😉

profiteroles semlor cream puffs gordon ramsay

Man behöver absolut inte göra runda utan avlånga funkar precis lika bra.

Cream Puffs Semlor made by Sockerrus.se

Receptet på själva degen kommer ifrån  Gordon Ramsay . Recept på den goda mandelfyllningen hittar du HÄR. OBS: Till receptet nedan lade jag till 0,5 tsk malen kardemumma för att få kardemummasmak.

Profiteroles (Choux Pastry)

  • 125 ml milk
  • 200 ml water
  • 150 g plain flour
  • 1 teaspoon golden caster sugar
  • ½ teaspoon salt
  • 100 g unsalted butter
  • 4 medium eggs lightly beaten

Method

  1. Preheat the oven to 200°C/Gas 6. Sift the flour and salt into a bowl. Place the milk, cold water, salt, sugar into a pan and set over a low heat. Once the sugar and salt has dissolved add the butter. Once the butter has melted, bring to a rolling boil. Turn off the heat then tip in the flour and beat vigorously with a wooden spoon. As soon as the mixture starts to come away from the side of the pan, stop beating and tip onto a plate to cool.
  2. Return the mixture to the pan, then gradually beat in the eggs, a little at a time, mixing well between each addition, until you have a smooth paste. (Alternatively, transfer the mix to an electric mixer and gradually add the eggs while the mixer is running on a low setting).
  3. Line a baking sheet with greaseproof paper. Spoon the choux pastry into a piping bag fitted with a large plain nozzle (about 1.5cm in diameter). Pipe a small blob of the pastry mix under each corner of the greaseproof to keep the paper in place. Now pipe about 20 walnut-sized balls onto the baking sheet, spaced well apart. Level the peaked tops with the tip of a wet finger then bake for 18-20 minutes until well risen and golden brown.
  4. Remove from the oven and transfer to a wire rack to cool completely before filling.

Tips: Spana in Gordons youtubeklipp där han visar hur han gör dem.

3 thoughts on “Profiteroles Semlor – Cream Puff Semlor

  1. Pingback: I ♥ Semlor, i alla dess former | Sockerrus - The Sweet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s