Saffranstryffel med Päron & Cognac

*Check blue for english

Har du en massa saffran kvar och inte vet vad du ska göra med den? Då är detta receptet för dig. Helt galet goda enligt mig och jag är inte speciellt förtjust i varken cognac eller vit choklad 😉 Eller jo, cognac i bakverk kan vara gott men jag skulle aldrig dricka det som det är. 

*In Sweden we eat saffron alot around christmas (and whole of  December for that matter). Me personally hardly eat any saffron during the rest of the year. That is about to change because I love saffron and these truffles are way to good not to eat all year around 😉 

Saffranstryffel by sockerrus

Saffran, päron och cognac är verkligen en helt fantastiskt god kombination och har du inte testat det så är det verkligen något att rekommendera. Dock går de ju även att göras utan både cognac och päron om man skulle vilja det, eller bara med en av smaksättningarna. 

*Saffron, Cognac and Pear are truly a fantastic combination and if you haven’t tried it you definitly should. If you don’t like cognac you can skip it. Pear too for that matter. Personally I would never drink cognac because I don’t like it, but in baked goods and sweets I find it very nice 🙂

Saffranstryffel med päron och cognac av sockerrus.se

Och nej, man behöver absolut inte rulla dem utan de går alldeles utmärkt att äta direkt med sked, eller till glass eller något annat gott.

*No, you don’t need to make them into balls. They are just as nice to eat from a spoon or with your vanilla ice cream.

Saffranstryffel med päron o cognac av sockerrus.se

*Check further down for recipe in English.

Tack Anneli för tipset! ♥

Saffranstryffel med Päron & Cognac

Receptet kommer från bloggen I Mitt Kök med viss modifiering (cognac och päronarom).

Ingredienser till ca 20 kulor

200 g vit choklad

3/4 dl vispgrädde

½ kuvert saffran

1 msk honung

25 g smör

1 tsk cognac 

10-20 droppar päronarom (använder du päroncognac kan du skippa aromen)

florsocker

Gör så här

  • Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  • Koka upp grädde, saffran, honung och smör.
  • Häll gräddblandningen över chokladen och låt stå någon minut. Tillsätt cognac  och päronraom, och vispa till en slät smet. Låt krämen stelna i kylen.
  • Doppa en klick av tryffeln i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla den till en slät kula.
  • Rulla kulorna i florsocker och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper på. Ställ in tryfflarna i kylskåpet.

♥♥♥

Saffron Truffles with Cognac & Pear

1.1 cups (7.05 ounces) white chocolate

1/3 cup whipping cream

1/2 teaspoon saffron

1 tablespoon honey

2 tablespoon (25 grams) butter

1 teaspoon cognac

10-20 drops pear essence

How to:

  • Put chopped white chocolate in a glass bowl.
  • In a small saucepan, stir together the cream, saffron, honey, and butter. Bring to boil.
  • Remove from heat and pour cream over the white chocolate. Let sit for a few minutes before stirring.
  • Add Cognac and pear essence and stir until smooth.
  • Allow the chocolate to cool down and firm up in fridge or in room-temperature. 
  • Place the powdered sugar in a small mixing bowl.
  • Take about a teaspoon of truffle and dip into the powedered sugar (this will make it easier to roll them).
  • Roll them to little balls and cover them in powedered sugar. 
  • Put on a tray and keep them in the fridge until you are to eat them.
Advertisements

4 thoughts on “Saffranstryffel med Päron & Cognac

  1. Visst är de helt galet goda!
    Ett måste på mitt julbord… även om inte alla ”smet” blir till tryfflar utan hamnar direkt i magen 😉 Man måste ju smaka! *S*

    Tack för länkningen!! ❤

    Kram

  2. Har testat flera recept på saffranstryffel (med vit choklad alltså) och jag tycker att de ofta blir för lösa (trots att smeten fått stå kallt!). Hade du något problem med? Hoppas det här receptet inte är så för det är ju så gott!

    • Nejdå inte alls. Smeten blev lagom hård. Jag hade exempelvis tryffeln på skeden rätt länge i fotolampornas värme och det höll sig såsom det ser ut på bilden. Enda jag märkte var att den smälter något när man håller den i handen. Jag tog dock handskar och sedan lite florsocker när jag rullade dem och det var inga problem. De höll sedan formen jättebra och stod framme säkert 8-10h utan problem 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s