Äppelpaj De Luxe

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥
För någon vecka sen kom äntligen en bok jag väntat länge på i brevlådan – Nämligen Roy Fares bok Sweet! Måste säga att den levde upp till förväntningarna och är helt klart en ny favorit här hemma. Boken är färgstark, humoristisk och med riktigt snygga bilder. Just the way I like it. Vill ni se ett smakprov kan ni spana in detta inlägg i Roy Fares blogg. Annars är tipset – Köp den! 🙂

Första receptet jag testade ur boken blev Äppelpaj de luxe.

 Den var galet god kan jag säga. Sen är jag ju svag för mandelmassa/marsipan och kombinationen äpple, kanel och kardemumma så det var ju inte helt otippat 😉

Som tillbehör till äppelpaj brukar vi antingen ha vaniljsås eller vaniljglass här hemma (beroende på om den är varm eller kall). Denna gång testade vi även att ringla lite kolakräm med saltat smör på (en av portionerna) då jag fått hem ett smakprov på det. Krämen smakar lite som mjuk knäck och är farligt god. Passade bra till pajen men var ännu godare att äta för sig självt 😉

Då jag gjorde missen att bl.a. inte köpa hem mandelmassa så bytte jag ut den mot marsipan. Kan dock tänka mig att det blir ännu godare med mandelmassa 🙂

Formen jag använt är av märket Rice och kommer ifrån FikaMera.

Nu till receptet!

Roy Fares – Äppelpaj De Luxe

Från boken ”Sweet!”. I grönt har jag skrivit vilka modifieringar jag gjorde.

10 – 12 bitar stor paj

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

Mazarinfyllning:

190 g mandelmassa (jag använde 190 g marsipan)

2 g kardemumma (1 tsk)

80 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

Äppelfyllning

4 äpplen

2 g kardemumma (1 tsk)

8 g malen kanel (1 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl) (jag använde hackad oskalad sötmandel)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl)

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

Vaniljsås

150 g äggula (8)

180 g strösocker (2 dl)

1 vaniljstång

600 g vispgrädde (6 dl)

150 g mjölk (11⁄2 dl)

35 g osaltat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Jag la bara degen i botten.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen

Lycka till!

Kram, Lisa

Annonser

6 thoughts on “Äppelpaj De Luxe

  1. Hej.
    Din blogg är så galet fin med helt otroliga tårtor/bakverk och fantastiska bilder!
    Såg på bilden ovan att du använt en Gerbera-form. Funderar på att köpa en sådan form i julklapp, då jag tycker de är himla fina men är osäker på handtagen. Hon önskade sig en stor form med handtag och har även kollat på den i affär, men kan inte bestämma mig om de kanske är för små handtag. Så passar på att fråga vad du tycker om formen?

    • Tack så mycket Elina! Vad glad jag blir över att du tycker det!
      Det är inte en Gerberaform på bilden utan av märket Rice. Jag skrev in det i inlägget nu då jag missat det 🙂 Jag har dock en stor Gerberaform hemma som jag använder en hel del. Jag har inte tänkt på att handtagen skulle vara för små och inte min man heller. Den enda nackdelen jag kan komma på är att den största Gerberaformen blir så galet tung när den är full. Den är ju liksom tung redan innan man stoppar i något i den 😉 Utöver det är jag helnöjd. Ja både med den och den som syns på bilden (Rice) 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s