Heaven & Hell Cake

Har haft så mycket att göra med boken den senaste tiden att jag inte riktigt hunnit med göra i ordning nya inlägg, så idag bjuder jag på en gammal favorit ♥ Helt nya inlägg är på ingång dock och kommer snart 🙂

Orginalet publicerades 4 juni 2011

Vad får du om du gör en tårta gjord på Angel Food Cake, Devil Food Cake, jordnötsmousse och massor av choklad? Jo en Heaven and Hell Cake (låter inte lika syndigt på svenska, himmel och helvetestårta 😉 ). Enda sedan första gången jag såg denna tårta så har jag velat testa att göra den. Namnet är en anledning, en annan är att de som testat den skriver att den är helt sjukt god. Att den är fylld med kopiösa mängder kalorier kanske skrämmer bort många, men å andra sidan så är detta en tårta du inte gör så ofta. Dock en tårta varje bakälskare borde göra iallafall en gång i livet. för den är syndigt god. Den är den absolut mäktigaste tårta jag någonsin smakat och den tar rätt lång tid att göra – Men det är helt klart värt det!

En förutsättning för att du ska gilla tårtan är dock att du gillar både jordnötssmör och choklad. Jordnötsmoussen tror jag iofs helt klart att man kan byta ut till exempelvis chokladganache, vaniljkräm, citronmousse eller någon annan smak som passar med choklad och den syrliga ängelkakan.

Ser den inte syndigt god ut?

Tårtan tar som sagt en stund att göra då det är två olika bottnar i den och den blir rätt så dyr med tanke på jordnötssmörsmoussen och all choklad som är i ganachen. Dock har jag gjort om ursprungsreceptet och inte använt de 900g mjölkchoklad som skulle vara i ganachen/frostingen. Självklart går det även bra att bara göra en botten eller använda bottnarna till något annat 🙂

Recept

Heaven & Hell Cake

Räcker till 20-25 bitar

OBS! Det är många moment, så läs igenom receptet noga innan du sätter igång.

ANGEL FOOD CAKE

1,5 dl cake flour (= 1,5 dl vetemjöl – 1 msk mjöl + 1 msk maizena, klicka på länken för info)

2,5 dl florsocker

7 st äggvitor

1 nypa salt

1 tsk vinsyra (finns i vanliga mataffärer)

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver (blir lite svarta prickar). Kan bytas mot 1 tsk vaniljarom eller 2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk mandelarom

– GÖR ANGEL FOOD CAKE SÅ HÄR:

  • Blanda och sikta mjöl och florsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  • Häll äggvitan i en skål och vispa på låg hastighet. Tillsätt salt och vinsyra medans du vispar. Forsätt vispa tills det bildas mjuka toppar i äggvitan.
  • Fortsätt vispa men öka nu hastigheten och tillsätt sockret. När du får hårda toppar i äggvitan så blandar du i vanilj och mandelarom.
  • Blanda i hälften av mjölblandningen och rör om försiktigt med en slev (rör inte om för mycket). Häll försiktigt ner resten av mjölblandningen och rör försiktigt om igen. Du vill att kakan fortfarande ska vara fluffig.
  • Häll smeten i en 20 cm form och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn med en sticka för att avgöra när den är klar (den ska vara torr).

DEVILS FOOD CAKE

1 dl kakao

1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

– GÖR DEVIL FOOD CAKE SÅ HÄR:

  • Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
  • I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
  • Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
  • Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.

JORDNÖTSSMÖRMOUSSE

350 g cream cheese

3,5 dl florsocker

450 g jordnötssmör

1, 3/4 dl grädde

– GÖR JORDNÖTSSMÖRSMOUSSE SÅ HÄR:

  • Vispa cream cheese fluffigt med elvisp.
  • Tillsätt florsockret (lite i taget) medans du vispar. Forsätt sedan med att hälla i jordnötssmöret. Vispa tills allt blandats väl och är fluffigt.
  • Vispa grädden och vänd sedan ner den i jordnötssmörsblandningen. Rör om med en slev tills allt är blandat.

CHOKLADGANACHE/FROSTING

450 g mjölkchoklad

2,5 dl grädde

– GÖR CHOKLADGANACHE SÅ HÄR:

  • Hacka chokladen.
  • Värm upp grädden tills den nästan kokar. Ta av den från plattan och häll ner chokladen.
  • Rör om tills all choklad har smält.
  • Ställ in i kylen medans du sätter ihop tårtan.

– Gör Heaven & Hell tårtan så här:

  • Dela både Angel food cake och Devils food cake på mitten så att du har 4 stycken tårtbottnar.
  • Lägg en botten på ett tårtbricka/fat eller liknande (Tanken är väl att du ska börja med Devils food cake men jag gjorde tvärtom).
  • Täck tårtbottnen med 1/3 del av jordnötssmörsmoussen.
  • Lägg på motsatt tårtbotten som du började med och sedan 1/3 del av jordnötssmörsmoussen och upprepa tills alla 4 bottnar är använda. Du ska alltså ha 4 bottnar och 3 lager med mousse.
  • Vispa ganachen. Spackla tårtan med ganachen. Är den rinnig så spackla i omgångar (det gjorde jag) tills du känner att du har tillräckligt med choklad ganache på tårtan.
  • Dekorera efter eget tyckte.
  • Låt tårtan stå i kylskåpet i minst 1,5-2 timmar innan du serverar den. Vill du låta den stå längre i kylen så är det inga problem. Den är nästan som godast dag 2 och dag 3 och dag 4.. 🙂 Ta ut den ca 30 min innan servering då bara.
  • Skär tårtan i små bitar då den är väldigt mäktigt.
  • Ät och njut!

Delar av receptet är hämtat från Food.com men mycket är omgjort för att passa mig och mitt bakande bättre.

Annonser

6 thoughts on “Heaven & Hell Cake

  1. Den ser fantastiskt god ut! Funderar på att servera denna till nyår. Blir ca 15 personer, men har dessvärre jordnötsallergiker i sällskapet. Har du tips på vad för annan mousse som kan passa? 🙂

    • Man kan ha glasscreme (vaniljkräm blandat med grädde) eller vaniljkräm tillsammans med lemon curd eller hallon. Man skulle oxå kunna göra lite mer chokladganache och ha det även i tårtan tillsammans med bär. Man skulle även kunna ha vit chokladganache, citronmousse, ahlgrensbilarfluff eller jordgubbsmousse för att nämna några 🙂 Kakan består ju av choklad och vanilj vilket passar med de flesta smaker 🙂

      • Tack så mycket för tipsen! Ska köra med glasscreme som fyllning 🙂
        Jag måste bara fråga: fungerar en 22-23cm rund form att göra tårtan i? Eftersom man ska dela både angel och devil i två delar, känns det som om att det kommer att bli väldigt tunna bottnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s