Tyllar och Spritsning

Jag får en del frågor på vilka tyllar jag använder samt vilken typ av tyll man bör ha för en viss typ av spritsning. För att lite lättare förklara så tänkte jag försöka visa er några av mina favorittyllar och spritsningar.

Följande 6 tyllar är de jag använder mest till mina cupcakes.

Wilton 1B, Ateco 829 och Ateco 809 är de jag använder allra mest av mina tyllar. Atecos tyllar är väldigt stora i öppningen, vilket jag föredrar när jag spritsar cupcakes. Wilton 1B är mycket mindre men ger ett härligt mjukt utseende och har väldigt många olika användningsområden. Använder bland annat denna när jag gör en enkel ros (se mitten på bilden nedan) eller för att få mjukglasskänsla (längst till vänster på bilden nedan).

Har man inte Wilton 1B så går det att använda andra ”stängda” stjärntyllar (de som är böjda inåt) för samma typ av spritsningar.

Samma gäller givetvis alla liksinnade tyllar. Dock kan de ge ett olika utseende beroende på tyllens storlek, vilket går att se på bilden nedan där jag använt Wilton 1M och Ateco 829.

Ett annat sätt att spritsa med en stor stjärntyll är att enbart hålla spritsen rakt uppifrån och sedan trycka ut frostingen och eventuellt vrida lite på tyllen (till vänster på bilden nedan).

Vill man ha mer ”ränder” på sin spritsade cupcake så använder man en tyll med tätare taggar såsom Ateco 869 som visas här nedan.

När det gäller runda tyllar så anser jag, ”ju större ju bättre”. Men det är ju helt klart en smaksak. Min Atecotyll 809 är mycket större än den största runda Wiltontyllen 1A. Dock är Wiltontyllen bättre när man ska göra macarons. Men nu handlar ju inte inlägget om macarons 😉

När jag förberedde detta inlägg så glömde jag helt bort att ta en bild på min andra rostyll samt dekorera en sådan cupcake. Ni får därmed hålla till godo med en gammal bild från bloggen och Wiltons produktbild.

För att skapa den typ av spritsningen ovan har jag använt Wilton 127.

Bra frostingar som jag rekommenderar, vilka dessutom är lätta att spritsa, är Vanilj- och Marshmallowfrosting, Mintforsting, Nutellafrosting och Basfrosting (smörbaserad) för att nämna några. Mina absoluta favorit-bas-cupcakes är saftiga vaniljcupcakes.

Jag hoppas att inlägget har varit till lite hjälp. Tylldjungeln är stor och jag tyckte iallafall att den var väldigt förvirrande när jag först började med denna hobby.

Ha det sött!

Kram, Lisa

17 tankar om “Tyllar och Spritsning

  1. Utmärkt initiativ! Det finns som sagt en hel djungel där ute med tyllar och deras användningsområde… Du har luckrat upp en del ”tyll-moln” för mig nu, så TACK!! 😀 Även ett stort tack till inspirationen till Semle-whoopisarna som jag faktiskt fick gjort nu i tisdags! De blev mycket uppskattade av mormor och morfar! Ska bjuda mamma och syskon på dem i helgen nu.. 😀

  2. Toppen, vad gullig du är Lisa, som delar med dig av detta och tar dig tid att fota fina bilder dessutom! (vad får du i timpenning… 😉 ?)

    Kram till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s