Chokladkaka med körsbär och saltlakrits

Jag har alltid velat testa en Nordic Ware form – Eller vänta, alltid och alltid, har ju inte bakat så länge. Låt mig omformulera mig. Sen jag började baka för 1,5 år sedan så har jag önskat testa en Nordic Ware-form men det har inte blivit av. Nu har jag ändrat på det då jag fick hem en jättesnygg form från It’s Design 🙂

Jag fullkomligt ÄLSKAR formen! Finns massor av Nordic Ware-formar, både stora och små. Spana in dem HÄR. Snacka om perfekt julklapp till någon som gillar att baka 🙂 *hint hint till er som känner mig* 😉

Jag följde instruktionerna väl (vilket är en bra prestation för jag är usel på sånt 😉 ) och kakan blev perfekt! Konturerna blir knivskarpa.

Jag använde mig av ett recept som följde med formen på en chokladkaka som blev otroligt saftig och god. Efter att den svalnat något så penslade jag den med saltlakrits sirap och hällde sedan över lite körsbärssirap. Nästa gång ska jag dock pensla körsbärssirapen också, tror det blir ännu bättre.

Kombinationen salt lakrits och körsbär har jag aldrig testat förrut, men när jag fick hem 2 flaskor så kunde jag inte låta bli att testa. Kan säga att jag nu är helt såld! Dessutom så himla gott tillsammans med choklad! Båda sirapsflaskorna finns hos NinasMat och kan varmt rekommenderas.

Det enda jag ska ändra på tills nästa gång jag använder formen är att inte mjöla den innan utan använda kakao (om jag gör chokladkaka) eller mannagryn. Mjölet syntes nämligen lite. Dock kände man ingen smak av det som tur var 🙂

Här kommer receptet som kom med formen. Är riktat till Nordic Ware-formar men går säkerligen att göra i vilken form som helst. Tänk bara på att den riktar sig till en form som är 2,4 liters form.

Saftig Chokladkaka

225 gram smör

7 ½ dl strösocker

7 ¼ dl vetemjöl

2 dl kakaopulver

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

3 ½ dl mjölk

3 ägg

½ dl creme fraiche eller gräddfil

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 160 grader Celsius om ni använder en mörk form – annars 170 grader.
  • Smörj och mjöla formen noga.
  • Rör smör och socker poröst.
  • Tillsätt ett ägg i sänder och arbeta smeten väl.
  • Blanda vetemjöl, kakaopulver, bakpulver och salt.
  • Rör ner mjölblandningen varvvis med mjölken och creme fraiche.
  • Skeda smeten i formen och fyll den inte mer än ¾ dels full. Grädda en mindre kaka eller små muffi ns om det blir smet över.
  • Grädda ca 1 ½ timmar och testa om kakan är färdig i mitten med en sticka.
  • Låt kakan vila 10 minuter i formen. Håll formen i händerna med en handduk eller med grytlappar och skaka den några gånger tills kakan lossnar.
  • Lägg en tallrik över formen och vänd den. Lyft formen försiktigt från kakan. Ställ formen tillbaka på kakan och låt den svalna.
Lycka till! Kram, Lisa
Annonser

16 thoughts on “Chokladkaka med körsbär och saltlakrits

  1. Ser underbart gott ut. Det skall man testa i snar framtid.

    Gillade även dina uppläggnings fatt, löven. Vart har du hittat dem.

    Tack för otroligt goda och snygga inspirationer.

  2. Jag ääälskar bakformar från Nordic Ware!
    Jag fick också en bakform (för lääänge sedan) från It’s Design. De har ett bra urvall där 🙂
    Stor kram på dig, gifta kvinna! 😉

    Kram!

  3. JUST DEN KOMBINATIONEN LÅTER CRAZY, MEN SÄGER DU ATT DET FUNKAR SÅ LITAR JAG PÅ DET 🙂
    Det där som du nämner att det gäller att mäta och väga exakt när det gäller bakning är just det stora problemet för mig. Jag höftar.
    Och resultatet blir så klart värdelöst.

    fFantastiskt vilka klara vackra foton du tar! Känns nästan som om man kan ta på kakan 🙂
    Får man fråga vilken kamera du använder (ska köpa ny) tips tas tacksamt emot.
    Fin fin frestande blogg-I’ll be back 🙂

    Kram Mrs G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s