Frågestund

Hej!

Hoppas att ni alla har det härligt där ute i sommarvärmen 😀 Själv ska jag snart in och svettas i köket då det står bakning på schemat – Tur att det finns obegränsat med vatten där 😛

Det har blivit lite glest mellan inläggen de senaste veckorna vilket beror på att jag har fullt upp med bröllopsplanering, mindre renoveringar i huset, bakning samt jobbsökning. Jag har ju nu gått av min mammaledighet och är därmed arbetssökande (Så har du ett jobb till övers så får du gärna höra av dig 😉 ) Utöver det så har min sambo och dotter sommarlov vilket innebär att det ska hinnas med en hel del bad och annat oxå. Det är fullt ös här hemma mao (vilket det iofs alltid är 😉 ). Jag har dock hunnit med att baka en hel del så inlägg är på gång, har bara inte funnit tiden att fixa bilderna än. Jag tänkte därför att det kanske kunde var dags med ett frågeinlägg 🙂

Skriv en fråga i en kommentar nedan så ser jag till att svara på alla frågor så gott jag bara kan. Jag kommer att svara på frågorna så ofta jag bara hinner och det kommer ske löpande under veckorna som kommer.

Har du redan ställt mig en fråga som jag har missat att svara på så skriv den gärna här igen. Önskningar om vad du skulle vilja se här på bloggen får du gärna oxå skriva i en kommentar till detta inlägg.

Ha en fortsatt härlig dag!

Kram, Lisa

Avslutar med en bild på en av mina absoluta favorittårtor, Heaven and Hell Cake 🙂

Annonser

24 thoughts on “Frågestund

    • Jag har inte testat gasugn tyvärr men har hört att det inte ska gå så bra, men det är som sagt inget jag vet säkert.

      Det viktigaste att tänka på är att ha rumsvarma äggvitor, följa receptet noga, låta dem vila på plåten i30min innan de ska in i ugnen och sedan passa dem för att se hur länge gräddningstiden är i just din ugn. Har man gjort dem ett par gånger så är det sen lättare att ta ut svängarna med nya smaker osv 🙂

      Lycka till! 🙂

  1. Fråga: Varför blir jag alltid så glad av att se dina skapelser? Mungiporna åker upp och jag får en lyckokänsla i kroppen! ;o)

    • Haha vad söt du är! Blir så otroligt glad över din kommentar! Jag ska ha den i tanken och plocka fram när jag känner att jag behöver le lite extra 🙂 Tack!

  2. Fråga!
    Jag tycker Macarons ser så så goda ut men tål varken nötter eller mandel, kan man baka dem på något annat sätt utan mandel, vore tacksam för svar och ett recept?? Kram (älskar alla dina fina bakverk)

    • Hej Lina!
      Vad glad jag blir över att du gillar det jag bakar 🙂 Vad gäller macarons så kan du byta ut mandeln (finns ett recept på bloggen) mot ex en kaka, kex eller om du tål några andra nötter. Använd samma mängd som mandel i receptet. Jag har sett de som testat med digestivekex, chocolate chip cookies, oreos (dock bara kexdelen och inte fyllningen) och bragokex. De blir dock inte lika släta och spröda som macarons med mandel, men väldigt goda 🙂

      Lycka till!! 🙂

  3. Du gör alltid så otroligt mumsiga skapelser, jag vill bara skriva ut dina bilder och sätta upp dem på väggen! Fotot du har valt idag är SÅÅ fantastiskt!

    Vad har du för bakgrund inom just bakning? Är du utbildad konditor eller är du självlärd? Förlåt om du redan skrivit om det här, då har jag missat det…

    • Åh jag tror inte du kan ana hur glad du gör mig med din kommentar – Tack!! 🙂

      Jag har faktiskt ingen bakgrund inom konditori el bakning utan är självlärd 🙂 Det är ”bara” att öva, öva, öva 🙂 har hållt på lite över ett år bara 🙂

    • Jag brukar inte använda tråd så ofta när jag gör blommor, men vissa kräver det ju helt klart 🙂 Stora liljor blir svåra att göra utan tråd bland annat. Om man tänker ”ju större (och tyngre) blomma ju grövre tråd” så har man en rätt bra riktlinje. Jag har en massa anteckningar angående blommor och trådtjocklek. Jag ska leta fram dem och återkomma 🙂

      Ett tips är att använda Flowerpaste och sedan kavla tunt,tunt för mer naturtroget utseende.

      Ett annat tips är att ånga blomman efter att du har målat den med pulverfärg så att färgen fastnar och blomman blir lite glansig. Håller du blomman längre över ånga så blir den ännu glansigare 🙂

      • Tack!
        Bra tips om ångningen. Undrar om man kan hålla blommorna över kokande vatten eller om det blir för mycket ånga? Har ju sett på Cake Boss att de har en ångmaskin, men det är nog inget som får plats hemma hos mig. 🙂
        Återkom gärna med dina anteckningar så småningom. 🙂
        Trevlig sommar!

      • Jag använder vattenkokaren 🙂 Det är bara att hålla knappen intryckt så att det kommer en massa ånga och sedan snurra blomman ovanför. Då behövs det dock att de sitter på floristtråd så du kan hålla i den. Är den inte så omtålig så kan man iofs använda grillpinnar att hålla med eller liknande 🙂

        Just nu är jag på resande fot och återkommer med anteckningarna. Kram kram

      • Vad smart med vattenkokare, det ska jag testa. 🙂
        Har köpt två storlekar på floristtråd, men har ingen aning om ifall det blir rätt. Men det ska bli kul att testa. Det ska jag göra någon regnig höstdag. 🙂
        Hur stor gör du konen i mitten av en ros?

      • Ju högre siffra på tråden ju tunnare tråd. Några exempel: Nejlika stl 22, Kalla stl 22, Orkide 24, Gerbera stl 18, Forget me not stl 33. Man skulle kunna säga ju större och tyngre blomma ju grövre tråd.
        Tror dock inte att det spelar så stor roll vilken tråd man använder till blommorna dvs om inte tråden ska synas och blomman vara en bit ovanför tårtan dvs för då behöver den ju ngt som stadgar den.

        Rosknopparna brukar man göra 2/3 av ett rosblad. Alltså håll knoppen framför rosbladet så ska den täcka en 2/3-delar av rosbladet. Jag brukar inte var så jättenoga med det men det kan vara en bra riktlinje. Använder du en sådan där utstickare med fem blad så ska botten på konen vara som öppningen till bladet (om du förstår hur jag menar).

        Kul att få pyssla lite! Ser fram emot att få se resultatet sen 🙂
        Kram, Lisa

  4. Måste man använda mandelaromen i white almond velvet cake? Är inte hundra på att fästmannen tål det så…

    Jag fyller år snart och har näst in till tappat all inspiration – skulle du kunna vara jäääätte snäll och ge mig tips på tårtfyllning som passar både stora som små? 🙂

    Tacksam för svar.

    • Det går jättebra att göra white velvet cake utan mandeln. Antingen så lämnar man den med vaniljsmak eller så kan man ersätta mandeln med exempelvis citron (vilket är väldigt gott).

      En tårtfyllning som passar jättebra till nästan allt är Glasscreme, http://sockerrus.se/2010/08/08/recept-glasscreme/ Den kan jag varm rekommendera. Den är väldigt god till bär eller ex mjölkchokladganache. Ganachen gör du genom att smälta ner 180g choklad i en kastrull tillsammans med 3 dl grädde. När allt är smält så ställer du in den i kylen i 5 timmar. Vispa sedan upp som grädde och använd som fyllning.

      🙂

  5. När man lagar våningstårtor, ska man faktiskt använda nån sorts pinnar i kakorna för att de ska hållas på plats? Varför då i så fall? När man skär tårtbitar tar ju pinnarna emot…

    • Hej Matilda!
      Anledningen till att man använder sig av pinnar är för att tårtan inte ska sjunka ihop. Våningarna blir ju tunga och tynger ner de nedre bottnarna som riskerar att spricka/sjunka ihop/fyllningen pressas ut. Jag lägger varje våning på en tårtbricka som fungerar som stöd på pinnarna och risken att tårtan ska sjunka ihop är minimal 🙂 I USA använder många bara en lång pinne som trycks ner genom samtliga våningar så att de inte ska falla åt sidan. De behöver ofta inte en tårtbricka under då deras tårtor består mest av kaka. Till fyllning använder man ofta frosting och tjock ganache. Ingen grädde alltså.

      När man skär upp tårtan så får man lyfta ur pinnarna när man kommer ner på varje lager. Det är lite pillrigt men ett måste om man vill ha våningstårtor med mindre tjocka fyllningar.

      Jag har gjort en steg-för-steg på hur jag brukar göra våningstårtor som du kan hitta här: http://sockerrus.se/2011/04/08/steg-for-steg-att-bygga-en-vaningstarta/

  6. Pingback: Våningstårta i rosa, vitt och guld –

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s