Steg-för-Steg: Att täcka en tårta

I förra Steg-för-Steg-inlägget visade jag hur man kan fylla en tårta och nu tänkte jag visa nästa steg, nämligen hur man (jag) gör för att täcka den.

 • Börja med att ta ut tårtan ur kylen och ta bort plast och ev tårtring.
 • Ta fram grädde (eller smörkräm). Börja med att täcka toppen med grädde och arbeta dig sedan ner på kanterna med hjälp av en spatel, tårtspade eller något annat med raka kanter. (Jag använder alltid en tårtspade som syns på bilden till höger.)

 • Du behöver inte ha så tjockt lager med grädde utan det räcker att det precis täcker tårtan. Har du för mycket grädde så är det lätt att det pressas ner och ut på tårtbrickan när locket läggs på. Inget farligt, men det blir kladdigt 😉
 • Kavla ut sugarpaste eller marsipan. För att få det lagom stort så kan du mäta sidorna och diametern så att du vet hur många centimeter du måste ha för att täcka tårtan – Lägg sedan på minst 10-15cm
 • Om du använder grädde så måste du fodra locket med smakolja eller smör innan du lägger på det. Undantag är om du använder sugarpaste med gelatin, då behövs det inte. Better safe than sorry brukar jag tänka och fodrar ändå de gånger jag har gelatin i min SP 😛

 • Lägg på locket. Nu behöver du ha rätt mycket lock över (som hänger över kanten) för att det ska bli lättare att få bort ev veck.
 • Ta fram en smoother (eller använd dina handflator).

 • Smek locket med smoothern, börja längst upp och arbeta dig neråt kanterna. Blir det veck så drar du lite i locket -smeker/jämnar till – drar igen.. osv tills alla veck är borta.
 • Använd exempelvis en pizzaskärare och skär bort överflödet från locket.

 • Ställ in tårtan i kylen medans du röjer upp.
 • Nu är tårtan redo att dekoreras 🙂

Lycka till! 🙂

11 tankar om “Steg-för-Steg: Att täcka en tårta

 1. Jag skulle vilja veta hur du får upp locket från bordet/diskbänken när du kavlat ut det, till tårtan, utan att det spricker 😉 Har testat lite olika sätt men blir så nervös varje gång jag ska göra det 😛

 2. Hejsan! Jag undrar precis som föregående kommentator hur du får upp locket efter att ha kavlat ut det så att det inte spricker? Jag undrar också vad du tycker är mest ”säkert” och enkelt att jobba med: sp, mmp eller marsipan?

  Tack för en toppenblogg!
  /Frida

  • Hej Frida!
   Jag brukar rulla upp locket på kaveln eller bara föra in händerna under och vika över tårtan. Hm.. svårt att förklara. Kan försöka be sambon fota nästa gång jag gör tårta och lägga ut på bloggen 🙂

   MMF har jag bara täckt en liten liten tårta med men gillade konsestensen och den sprack inte eller gav några strechmarks. SP är väldigt beroende på vilket märke man använder faktiskt. Jag ska sammanställa en test på olika märken i nästa vecka (hoppas jag) och hoppas att du kan återkomma då för mer specifikt svar. Marsipan gillar jag men den kan lätt bli blank vilket inte SP och MMF blir på samma sätt.
   Hm.. vilket kryptiskt svar 😛 Alla är ju bra på sina sätt. Jag föredrar marsipan när det gäller smaken men föredrar sockerpastans flexibilitet.
   Hm.. vet inte om jag lyckats hjälpa dig eller bara förvirrat dig mer?! 😉

   Tack för dina ord och att du gillar min blogg, det värmer massor!
   Kram kram, Lisa

 3. Tack så mycket för svaren!! jag tror jag förstod faktiskt 🙂 ska försöka mig på mmf härnäst tror jag eftersom jag aldrig testat det!

 4. Ping: Steg för Steg: Att bygga en våningstårta « Sockerrus

 5. Jättebra tips och bra vägledning. Undrar om jag ska våga mig på att göra en tårta till sambons födelsedag? Med risk att skämma ut mig för hela Linköping… Finns det nåt ställe här där du köper alla smarta saker eller är det nätet som gäller?

 6. Vilka bra tips, kommer att hjälpa mig!:)
  Har en fråga angående sockerpasta.. Om man gör den själv och vill färga en del av den med pastafärg, när ska man dutta i färgen?

  • Du kan färga pastan när du har knådat den färdig. Är nästan lättast att göra så. Då kan du ta lite färg i taget tills du är nöjd 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s