Tänkte att jag en gång för alla skulle reda ut de olika vaniljprodukterna man kan använda i bl.a. bakning. Känner nämligen att jag har lite dålig koll på de olika produkterna o vill dela med mig av det jag funnit 🙂
Vaniljguide
Vanilj (-stång) är frukten från en klättrande tropisk orkidé med ursprung från Madagaskar och är världens näst dyraste kryddan efter saffran. Bourbon sägs vara den bästa vaniljen.
Vaniljstång: Är den naturliga råvaran och oftast det bästa alternativet, dock oxå det dyraste. Används gärna av proffsbagare och kockar.
Vaniljpulver: Vaniljstänger malda till ett fint pulver. Är väldigt drygt, 1/4 tsk vaniljpulver = 1 tsk vaniljsocker.
Vaniljsocker: Finmalet socker smaksatt med vanilj. Oftast har sockret svarta prickar i sig men finns även oxå utan prickar (där har man låtit vaniljstängerna stå och dra i socker). Sockret behöver inte nödvändigtvis innehålla äkta vanilj utan vaniljsmaken kan komma från vanillin. Läs innehållsförteckningen för att veta säkert. Även ”äkta” vaniljsocker brukar dock ofta vara förstärkt med vanillin.
Vanillinsocker: Billigaste alternativet och är ett högpotent aromämne som ofta framställs ur rötad granved (källa Mats-Eric Nilsson ”Den hemlige kocken”). Den innehåller ofta vaniljarom, rörsocker/socker, potatisstärkelser, aromämne (vanillin) m.m. Inget du ska använda om du vill undvika kemikalier.
Vaniljextrakt: Äkta vaniljextrakt är gjort av vaniljstänger som fått dra i en blandninga av vatten och alkohol. Extraktet är i flytande form.
Vaniljessens: Kan innehålla samma sak som vaniljextrakt, men kan också vara en imitation som är smaksatt av vanillin (som är en syntetiskt tillverkad vaniljimitation). Kolla innehållsförteckningen för att veta säkert.
Gör ditt eget vaniljsocker: Istället för att slänga stången när du har skrapat ut fröna för att använda dem, delar du den i mindre bitar och lägger dem tillsammans med socker i en glasburk. Efter några veckor har du ett utmärkt och billigt vaniljsocker.
Ett annat alternativ är att blanda malt vaniljpulver tillsammans med flor- eller strösocker i en glasburk.
Lite kul fakta om vanilj: Den söta varma vaniljdoften och – smaken sägs väcka glädjekänslor och öka koncentrationsförmågan, inge en känsla av trygghet och vara lugnande och stärkande. Dessutom anses vaniljen fungera som afrodisiakum.
Ping: Ett skepp kom lastat… « Sockerrus
Jisses vad får du din energi ifrån:) varenda gång jag tittat in har du lagt in något nytt;)
Hehe, ibland så bara sprudlar den 😉
Hittade förresten ett recept på just vaniljextract häromdagen. Verkar häftig och skall nog testa det:)
Låter spännande! 🙂
Vad roligt att du med uppmärksammat detta! Skrev om det tidigare i sommar http://blandmuffinsochpelargoner.blogspot.com/2010/07/akta-vanilj-pulver.html Men du, så kul med ett helt lass med vanilj 🙂
Tack för att du delar med dig! Hade tyvärr missat att du skrivit ett sådant inlägg men har spanat på nu, mkt intressant 🙂
Vilket bra inlägg =) Som vanligt 🙂 Såg du ska ha tävling med vaniljpulver och gissa om jag kommer att vara med i den 😉
Det tycker jag att du ska vara! 🙂
Vilken bra vaniljguide, nu för tiden använder jag det vaniljpulvret du fick hem och vaniljstång, blir så mycket godare då
Tack! Kul att du tycker det 🙂